Babka drożdżowa

Babka Drożdżowa 2 Babka Drożdżowa

Składniki:
3 – 3,5 szklanki mąki pszennej
40 g drożdży świeżych
6 żółtek
1 jajko
szczypta soli
1 szklanka mleka, letniego
pół szklanki drobnego cukru do wypieków
125 g masła, roztopionego i przestudzonego
150 g rodzynków
2 łyżeczki ekstraktu cytrynowego lub 1 łyżeczka aromatu cytrynowego

Sposób wykonania:
Do miseczki wsypujemy 3 łyżki mąki, 1 łyżeczkę cukru, rozdrobnione drożdże i całość zalewamy letnim mlekiem i mieszamy, odstawiamy drożdże do wyrośnięcia na ok. 20 min.
Do miski wsypujemy pozostałą ilość mąki, żółtka i jajko ubijamy z cukrem. Do mąki dodajemy żółtka i jajko ubite z cukrem i wyrośnięty rozczyn oraz pozostałą ilość mleka. Dokładnie mieszamy składniki i wyrabiamy ciasto. Na sam koniec dodajemy bakalie i rozpuszczone masło. Wyrobione ciasto zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia – aż ciasto podwoi swą objętość.
Foremki smarujemy tłuszczem i wysypujemy tarta bułką. Wyrośnięte ciasto przekładamy do foremek do 1/2 ich wysokości. Następnie pod przykryciem odstawiamy ponownie do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto w formach wstawiamy do piekarnika do temp. 170 C i pieczemy ok. 45-55 min. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.

Dodaj komentarz