Babka poznańska

 

Babka poznańska

Babka poznańska

Mąka pszenna typ 500 100g
Cukier  200g
Jaja 4 szt  (200g)
Mąka ziemniaczana  100g
Masło/margaryna  100g
Śmietanka 30%  75 m
Kakao  30g
Proszek do pieczenia  5g
Cukier waniliowy  10g
Cukier puder do posypania 20g

Opis procesu technologicznego:

  1. Rozgrzej piec do temperatury 175 °C.
    2. Wysmaruj formę tłuszczem i wysyp mąką.
    3.Sporządź ciasto biszkoptowo- tłuszczowe metodą „na zimno”.
    4. 2/3 ciasta wlej do formy.
    5. 1/3 ciasta wymieszaj z przesianym kakao.
    6. Wyłóż ciasto do formy na wierzch.
    7. Wyrównaj i natnij powierzchnię.
    8. Upiecz- sprawdzaj patyczkiem stopień upieczenia (ok. 45 minut).
    9. Po ostudzeniu  posyp cukrem pudrem.

Dodaj komentarz