Budyniowy murzynek

Budyniowy murzynek3

 Już drugi przepis nadesłała Angelika Sotwin z klasy III TG, tym razem na budyniowy murzynek.

Składniki:
Jasne ciasto
1 i 1/2 szkl mąki
150 g masła
szczypta soli

Warstwa kakaowa
6 jajek
1 i 3/4 szkl cukru pudru
5 łyżek kakao

Krem
2 i 1/2 szkl mleka
3 żółtka
2 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
1 szkl. cukru
30 dag masła

Dodatkowo
ok.  25 szt herbatników

Przygotowanie
1. Mąkę zagnieć z masłem, szczyptą soli i 2 łyżkami letniej wody na gładkie ciasto. Odstaw na godzinę w chłodne miejsce. Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim brytfannę o wielkości 24×30 cm.
2. Utrzyj żółtka z połową cukru. Z drugą połową ubij białka na sztywną pianę. Delikatnie połącz obie masy, dodaj przesiane kakao.
3. Ciasto rozsmaruj na jasnym cieście w brytfannie. Piecz w 180 stopniach około 30 min. Zostaw w brytfannie do wystygnięcia. Potem wyjmij.
4. W 1/2 szkl mleka wymieszać żółtka oraz obie mąki i zmiksować. Pozostałe 2 szkl mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać zmiksowane żółtka z mąkami i ugotować z tego budyń. Po wystudzeniu utrzeć z masłem. 

Wykonanie:
Uzyskanym kremem posmaruj ciasto. Na wierzch ułóż herbatniki i oprósz 
cukrem pudrem.

Budyniowy murzynek Budyniowy murzynek1 Budyniowy murzynek2

Dodaj komentarz