Ciastka półfrancuskie śmietanowe „Jabłka w szlafrokach”

Ciastka półfrancuskie śmietanowe „Jabłka w szlafrokach”

0,25 kg mąka
0,225 kg masło lub margaryna
1 jajo
1 żółtko
125 g śmietana

Nadzienie:

0,70 kg jabłka
0,15 kg cukier puder do posypania

 

Sposób wykonania;

  1. Mąkę przesiać na stolnicę, posiekać z tłuszczem, dodać resztę składników i zarobić ciasto.
    2. Odstawić do leżakowania w chłodne miejsce.
    4. Jabłka umyć, obrać, pokroić na małe cząstki.
    5. Rozwałkować ciasto na grubość 0,5 cm.
    6. Pokroić na kwadraty o boku 10 cm.
    7. Na środek nałożyć jabłka.
    8. Złożyć w sakiewkę lub kopertę.
    9. Ułożyć na blachach wyłożonych papierem.
    10. Upiec na złoty kolor w temp. 200-220 st C.
    11. Gotowe ciastka posypać cukrem pudrem.

Ciastka półfrancuskie- jabłka w szlafrokach

Dodaj komentarz