Drożdżowe serca z makiem

Drożdżowe serca z makiem

ciasto:

500 g mąki pszennej
250 ml ciepłego mleka
100 ml oleju
1żółtko
1 łyżka cukru
25 g drożdży
1 łyżeczka soli (płaska)

masa makowa:

250 g maku
0,5 l mleka
70 g margaryny
100-150 ml miodu
bakalie wg uznania
dodatkowo: 1 jajko do posmarowania serduszek

Sposób wykonania:

1.MASA MAKOWA: Mak zalać mlekiem, gotować na wolnym ogniu ok 30 minut. Odcedzić i trzykrotnie zmielić. W garnku roztopić  margarynę z miodem ,dodać bakalie i mak, smażyć ok 15 minut. Odstawić do ostygnięcia.

2.CIASTO: W ciepłym mleku rozpuścić drożdże z cukrem, odstawić do wyrośnięcia.

Do miski wsypać mąkę, dodać olej, żółtko, sól i wyrośnięty rozczyn, zarobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na
8 równych części.

3.Każdą kulkę ciasta rozwałkować na kształt naleśnika. Nałożyć masę makową, dobrze rozsmarować.

4.Ciasto zawinąć w rulonik (jak naleśnika).

  1. Rulonik złożyć na pól, delikatnie sklejając końce. Ciasto rozciąć, ale nie do końca (zostawić ok 3 cm ).
  2. Wywinąć rozcięte części tak, by utworzyły kształt serca.

7.Serduszka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić do wyrośnięcia na ok 10- 15 minut (w tym czasie zagrzać piekarnik do 180 stopni). Przed wsadzeniem do piekarnika serduszka posmarować lekko ubitym jajkiem. Piec na zloty kolor, ok 30 minut.

Serca z makiem

Dodaj komentarz