Fale Dunaju z morelami

Ciasto:

0,25 kg margaryna
4 jaja
1 szkl cukru pudru
cukier wanilinowy
2 szkl mąki
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 puszki moreli (po 850 ml)

Sposób wykonania:

  1. Margarynę utrzeć z jajami, cukrem pudrem i cukrem wanilinowym.
    2. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
    3. Ciasto podzielić na 2 części.
    4. Jasną część ciasta wylać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.
    5. Do drugiej części ciasta dodać 3 łyżki kakao i 2 łyżki mleka, wyłożyć na jasne ciasto.
    6. Morele dobrze odsączyć, rozłożyć na cieście.
    7. Piec ok. 45 minut w temp. 175 st C.

Krem:

0,20 kg masło
1 budyń śmietankowy
½ l mleka

1.Ugotować budyń , wystudzić.
2. Masło napowietrzyć , dodawać po 1 łyżce zimnego budyniu.
3. Wszystko dokładnie wymieszać.
4. Gotowy krem wyłożyć na upieczone ciasto, schłodzić.

Polewa czekoladowa:

0,10 kg  masło
0,10 kg  cukier puder
0,04 kg  kakao
2 łyżki  wrzącej wody

  1. Kakao i cukier puder przesiać razem do miseczki.
    2. Masło rozpuścić wlać do cukru i kakao wszystko razem połączyć.
    3. W razie ścięcia dodać wrzącą wodę.
    4. Przestudzoną polewę wylać na ciasto bezpośrednio na krem.

Fale Dunaju z morelami

 

Dodaj komentarz