Grzybowe milfo

Prezentujemy pierwszą potrawę w konkursie „Bloger kulinarny ZSPS”. Pracę przesłała Kamila Kurleto z klasy I TGK.

Grzybowe milfo 3

Składniki:

Ciasto francuskie
500 g borowików
200 g kurków
200 ml śmietanki 30%
3-4 łyżki czerwonego wina
Pół kostki masła
Pieprz caynne
Estragon
Sól/pieprz do smaku
Sok z cytryny
Szczypiorek

Przygotowanie:
1. Z ciasta francuskiego wykrawamy niewielkie kółka, posypujemy pieprzem caynne i nakłuwamy widelcem. Ciasto przykrywamy tak, by zbytnio nie urosło. Drugą blachą i pieczemy 15-20 min w piekarniku nagrzanym na 200`C.
2. Borowik smażymy na maśle, gdy będą już gotowe dodajemy estragon, sól, pieprz. Podsmażamy. Dodajemy 3-4 łyżki czerwonego wina i śmietankę. Całość doprowadzamy do wrzenia i redukujemy do 1/3 objętości. Gotowe grzyby blendujemy na gładką masę i odstawiamy.
3. Kurki podsmażamy, dodajemy estragon i odrobinę soku z cytryny. Gdy będą gotowe odstawiamy.

Wykonanie:
Gotowe kółeczko z ciasta francuskiego układamy na talerzu, nakładamy na nie warstwę musu z borowików, przykrywamy kolejnym kawałkiem cista. Czynność powtarzamy tak aby powstały 4 warstwy, ostatnią warstwę układamy z ciasta francuskiego, a na jego górę nakładamy wcześniej przygotowane kurki, dekorujemy świeżo ściętym szczypiorkiem. Talerz przyozdabiamy uzyskanym sosem z przygotowywania kurków i plasterkiem cytryny.

*najlepiej podawać z winem.

Dodaj komentarz