Gwiazda

Gwiazda

Ciasto
50 g drożdży
1 szkl. mleka
0,5 kg mąki (najlepiej typ 550)
100 g cukru
2 żółtka
100 g roztopionego masła

1. Drożdże rozkruszyć w ½ szklanki ciepłego mleka. Dodać ½ szklanki mąki, łyżkę cukru, wymieszać na gładko (konsystencja gęstej śmietany), odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.
2. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
3. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać rozczyn, pozostałe mleko i masę żółtkową, wymieszać. W razie konieczności dosypać odrobinę mąki. Ciasto zarobić na gładko.
4. Stopniowo dodawać roztopione masło, cały czas wyrabiając, aż ciasto nie będzie się już kleiło do rąk. Przełożyć do miski i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 min (musi podwoić objętość).

Mak
1 szkl. maku
½ szkl. mleka
½ szkl. cukru
1 łyżka bułki tartej
100 g migdałów
50 g rodzynek
1 białko

1. Mak zalać wrzącym mlekiem i gotować na małym ogniu ok. 10-15 minut, odcedzić i przemielić 2-3 razy.
2. Mak wymieszać z cukrem, bułką tartą i bakaliami.
3. Białko ubić na sztywno i dodać do maku.

Połączenie ciasta z makiem
1. Dzielimy ciasto na trzy części, a mak na dwie.
2. Formujemy trzy równe okręgi z ciasta, a następnie każdy z nich przekładamy makiem.
3. Na środku ciasta lekko odciskamy kieliszkiem koło, a następnie kroimy całość nożem na 16 części (od odciśniętego koła do brzegu ciasta).
4. Sąsiadujące ze sobą kawałki ciasta skręcamy – ten znajdujący się z prawej strony w prawo, a z lewej w lewo. Robimy tak ze wszystkimi 16 kawałkami.
5. Po złożeniu odstawić do wyrośnięcia (ok. 15 min)
6. Piec w temp. 180C-200C przez ok. 40 min

Dodaj komentarz