Kotlet szwajcarski

Kotlet szwajcarski

Składniki:
500 g piersi kurczaka
50 g sera żółtego
40 g mąki
100 g jaj
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
80 g bułki tartej
sól, pieprz do smaku

Sposób wykonania:

  1. Filety z kurczaka rozbić zwilżonym drewnianym tłuczkiem na szerokie, cienkie plastry.
  2. Każdy płat posypać solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Przykryć plastrem sera i złożyć. Mocno ściągnąć brzegi lub spiąć wykałaczkami.
  3. Obtaczać kotlety kolejno w mące, rozmąconym z łyżką wody jaju oraz w tartej bułce.
  4. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu po 3 minuty z każdej strony i dosmażyć na mniejszym ogniu.
  5. Odsączyć nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku.

Dodaj komentarz