Krem z groszku zielonego

Wszystkich uczniów, którzy ukończyli 18 lat zachęcamy do podniesienia swoich umiejętności poprzez udział
w KWALIFIKACYJNYCH KURSACH ZAWODOWYCH DLA DOROSŁYCH.

Pan Józef Gaudyn na kursie kwalifikacyjnym „sporządzanie potraw
i napojów (kucharz)” pod opieką pani mgr inż. Agnieszki Rysak wykonał wspaniałą zupę krem z zielonego groszku. Przedstawiamy zdjęcie i recepturę  oraz zachęcamy do udziału w bezpłatnych kursach kwalifikacyjnych organizowanych w naszej szkole.

Zupa groszkowa

 

Surowce:
1250 ml wywaru z kości
1000 g groszku zielonego mrożonego lub świeżego
50 g masła
30 g mąki
200 g śmietanki 30 %
2 żółtka
10 g cukru
sól do smaku
tajemniczy składnik Pana Józefa – 4 ząbki czosnku

Sposób wykonania:
Groszek ugotować na sypko w 500 ml wody z częścią masła i solą. Groszek przetrzeć przez sito i połączyć z wywarem. Z mąki i masła sporządzić zasmażkę 1. stopnia, rozprowadzić wywarem i połączyć
z zupą, wymieszać i zagotować.
Rozprowadzić żółtka śmietanką, dodać niewielką ilość gorącej zupy, a następnie wlać do zupy, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać i ogrzać do temperatury 80 stopni. Doprawić zupę solą
i cukrem.
Podawać w filiżankach z groszkiem ptysiowym lub paluszkami
z ciasta francuskiego.

Dodaj komentarz