Łabędzi puch

Biszkopt:
- 5 jajek
– 1 szkl cukru
– 1 szkl mąki pszennej
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej
– 1 łyżka gorącej wody
– 1 łyżka oleju
– cukier waniliowy
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:
– 2 małe czerstwe bułeczki
– 3 szkl mleka
– 1/2 szkl cukru
– cukier waniliowy
– 10 dag wiórków kokosowych
– 1 i 1/2 kostki masła
– dżem z czarnej porzeczki

Posypka:
– 1 łyżka masła (rozpuścić z cukrem)
– 10 dag wiórków kokosowych (dodać do rozpuszczonego masła)
– 1/2 szkl cukru

 Sposób wykonania:
1. Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę, cały czas ubijając dodawać po jednym żółtku.
2. Następnie wlać olej, wodę, dosypać obie mąki, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać.
3. Wyłożyć do wyścielonej pergaminem blaszki (23 x 33 cm) i piec w temp. 180˚ C przez ok. 30 minut.
4. Bułeczki zalać 2 szklankami zimnego mleka,  następnie rozdrobnić widelcem.
5. Pozostałą szklankę mleka zagotować z cukrem, dodać przygotowane bułki, wiórki kokosowe i cukier waniliowy, gotować 5 minut. Odstawić masę do wystygnięcia.
6. Masło utrzeć mikserem na puch, dodając po łyżce masy bułkowej. Ucierać do dokładnego połączenia się składników.
7. Biszkopt przekroić na 2 placki. Pierwszy posmarować dżemem i wyłożyć połowę masy, przykryć drugim plackiem i wyłożyć resztę kremu. Można zostawić  też trochę na boki. Na górę wyłożyć ciepłą posypkę.

Łabędzi puch

Dodaj komentarz