Leśny mech

Składniki:
450 g mrożonego szpinaku
1 szklanka mąki tortowej
1 szklanki mąki krupczatki
250 g cukru
3 duże jajka
1 szklanka oleju
3 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:
 2× 300 ml śmietany 36%

2 śmietanki fixy
4 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:
1 owoc granatu

Przygotowanie:
Ciasto:
Szpinak rozmrażamy i odciskamy dokładnie w dłoniach z nadmiaru wody. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę., wlewamy olej, dodajemy zblendowany wcześniej szpinak z 5 łyżkami ubitych jaj.  Dodajemy przesiane oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia Delikatnie mieszamy, aby składniki się połączyły. Ciasto przekładamy do tortownicy o wymiarach 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180’C przez około 1 godzinę lub do tak zwanego suchego patyczka.

Masa:
Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i fix. Z ciasta odcinamy wierzch i rozdrabniamy na okruszki. Na ciasto wykładamy śmietanę, posypujemy obficie okruszkami i leciutko dociskamy dłonią, aby okruszki dobrze się trzymały i nie odpadały. Wierzch ciasta posypujemy owocami granatu. Ciasto przed podaniem należy schłodzić przynajmniej godzinę w lodówce.

Leśny mech Leśny mech2

Dodaj komentarz