Małopolski etap eliminacji wojewódzkich XXI Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarz i Cukiernik – 12 I 2016 r.

Jak pogodzić słony smak oceanu ze słodkim smakiem wykwintnego tortu i kokosowych ciasteczek bankietowych? Okazało się, że wszystko jest możliwe! Młodzi cukiernicy i piekarze – uczestnicy małopolskich eliminacji wojewódzkich XXI Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarz i Cukiernik – poradzili sobie znakomicie. Tegoroczne hasło tematyczne Turnieju brzmiało „Głębia oceanu”, zatem na tortach, chlebach, ciasteczkach i figurkach z marcepanu pojawiły się dekoracje nawiązujące kształtem, barwą i innymi elementami zdobniczymi do życia w oceanie. Mogliśmy oglądać meduzy, koniki morskie, muszle, rozgwiazdy i wszelkiego rodzaju ryby. Uczniowie wykazali się nie tylko umiejętnościami praktycznymi, ale także pomysłowością i oryginalnością w tworzeniu swoich prac. Dużą pomocą w przygotowaniu do konkursu (zarówno do części praktycznej jak i teoretycznej ) służyli nauczyciele technologii oraz instruktorzy praktycznej nauki zawod . Cukiernicy obowiązkowo wykonywali: tort do prezentacji, torcik do degustacji, ciasteczka bankietowe (3 szt.) i figurki marcepanowe (3 szt.). Zadaniem piekarzy było wypieczenie chleba zdobionego, atrybutu wystawienniczego oraz trzech sztuk chałek. Gotowe dzieła zostały pięknie zaprezentowane w otoczeniu morskiego piasku, muszli i kamyków wyrzuconych na brzeg  przez tytułowy ocean. A oto nagrodzeni uczniowie oraz galeria fotografii wykonanych przez pana Mariana Małczyka. Zapraszamy do przyjrzenia się tajemniczej głębi oceanu… 

                                                                                                             Maria Banasik

NAGRODZENI  UCZNIOWIE

Piekarze:

I miejsce i nagroda publiczności – Kamil Poprawa kl.  III PI – ZSPS Kraków – Piekarnia Trojan

II miejsce – Rafał Warchoł – Zespół Szkół Zawodowych im. Kazimierza Pułaskiego w Gorlicach

 

Cukiernicy:

I miejsce i nagroda publiczności – Patryk Gombarczyk  kl.III KC– ZSPS Kraków (niebieski tort : Hotel „Stary” , instruktor praktycznej nauki zawodu p. Konrad Korszla)

II miejsce – Paulina Goraj III PI – ZSPS Kraków (tort z muszlą i perłą ), Cukiernia p. Adama Cichowskiego

 

103_3185 103_3190 103_3192 103_3197 103_3204 103_3211 103_3219 103_3222 103_3223 103_3227 103_3253 103_3267 103_3280 103_3282 103_3284 103_3285 103_3286 103_3313 103_3314 103_3315 103_3316 103_3317 103_3318 103_3319 103_3329 103_3330 103_3333 Kamil Poprawa - chleb I miejsce Kamil Poprawa - I miejsce Kamil Poprawa - kl. 3 PI Kamil Poprawa - ryba I miejsce

Dodaj komentarz