Mazurek czekoladowy na kruchym cieście

Mazurek Czekoladowy

Składniki:
25 dag mąki
12 dag masła
12 dag cukru pudru
2 żółtka
szczypta soli

Masa czekoladowa:
30 dag kremówki

30 dag gorzkiej czekolady

Zimne masło posiekać z mąką, wymieszać z żółtkami, cukrem, solą i zarobić ciasto. Owinąć je folią i na 30 min włożyć do lodówki. Następnie rozwałkować na placek grubości 5 mm. Wyciąć z niego 2  kwadraty, ułożyć je na wyścielonej pergaminem blasze i piec ok. 20 min w temperaturze 180°C.

Masa czekoladowa
 Kremówkę zagotować, dodać pokruszoną czekoladę i mieszać, aż składniki dokładnie się połączą .Rozsmarować gęstą masę czekoladową na wystudzonych plackach. Gotowe mazurki udekorować np.  owocami kandyzowanymi lub bakaliami.

Dodaj komentarz