Mazurek kajmakowy

Mazurek Kajmakowy 2  Mazurek Kajmakowy

Składniki:
350 g mąki pszennej
100 g cukru pudru
szczypta soli
200 g masła, zimnego
1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18%
2 żółtka
1 puszka kajmaku

Sposób wykonania:
Mąkę przesiać, dodać masło, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać żółtka, cukier, sól, kwaśną śmietanę i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30  minut.

Blachę o wymiarach 35 x 25 cm (lub 40 x 25 cm) wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować, przenieść na blaszkę, dokładnie wylepić spód i wyrównać. Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 minut, na jasnozłoty kolor. Gotową masą kajmakową wyłożyć na upieczone i wystudzone ciasto. Mazurka udekorować bakaliami. Mogą to być rodzynki, płatki migdałów, kandyzowana skórka pomarańczowa lub cytrynowa, daktyle, orzechy, itp.

Dodaj komentarz