Mini deserki “Shrek”

mini ciasteczka bankietowe

Składniki na biszkopt:
4 jaja
¾ szklanki cukru
½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku

Białka ubić, utrwalić cukrem, dodać żółtka – wymieszać, obie mąki przesiać z proszkiem, dodać do masy i delikatnie wymieszać. Upiec w blaszce domowej w temp. 160˚C  ok. 15-20 minut.

 Składniki na masę budyniową i śmietankę:
1 litr soku zielonego np. „Pysio”
3 budynie śmietankowe
2 duże opakowania delicji
3 galaretki agrestowe
0,5 l śmietana 30 %
2 łyżki cukru pudru

Budynie rozpuścić w 1,5 szklanki „Pysia”, resztę soku zagotować i wlać rozpuszczone budynie. Wyłożyć ciepłe na biszkopt. Śmietanę schłodzić, ubić z 1 tężejącą galaretką rozpuszczoną w 1 szklance wody. Wyłożyć na wystudzoną masę budyniową (zieloną). Na śmietanie poukładać delicje i zalać resztą galaretek. Wykrawać okrągłe deserki.

Dodaj komentarz