Niebo zamknięte w kruchym ciasteczku z polewą czekoladową i musem truskawkowym

Potrawa konkursowa nadesłana przez Angelikę Sotwin z klasy 3 TG, która przygotowała „niebo zamknięte w kruchym ciasteczku z polewą czekoladową i musem truskawkowym”

Niebo zamknięte w kruchym ciasteczku z polewą czekoladową i musem truskawkowym

Przepis na 8 ciasteczek

Składniki:
Ciasto kruche:
125 g mąki tortowej
100 g masła
50 g cukru pudru
1 żółtko
szczypta soli

Pianka budyniowa:
2 białka
50 g cukru
0,5 opakowania cukru waniliowego
1 budyń waniliowy
1/4 szklanki oleju

Mus truskawkowy:
100 g truskawek
3 łyżki cukru pudru 

Polewa czekoladowa:
50 g czekolady mlecznej
2 łyżki mleka

Dodatkowo:
8 truskawek do dekoracji

 

Przygotowanie:
1. Z podanych składników na ciasto kruche zagniatamy jednolite i gładkie ciasto, zawijamy w folię i wkładamy na 20 min do lodówki. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkowujemy i wypełniamy nim blaszkę do muffinek, resztę ciasta zostawiamy na wierzch.
2. Białka ubijamy, dodajemy cukier oraz cukier waniliowy cały czas miksując na najwyższych obrotach. Dodajemy proszek budyniowy i miksujemy aż do połączenia się go z pianą. Na koniec wlewamy cienkim strumieniem olej i miksujemy.
3. Przygotowaną pianką wypełniamy wcześniej przygotowaną blaszkę z ciastem i na wierzch nakładamy resztę ciasta. Tak przygotowane ciastka pieczemy w temperaturze 170 stopni przez ok. 12 min.
4. Truskawki wraz z cukrem blendujemy tak aby nie zostały kawałki owoców.
5. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i wraz z mlekiem umieszczamy nad garnuszkiem z lekko wrzącą woda aż do rozpuszczenia się czekolady.

Wykonanie:
Gotowe ciasteczko wykładamy na talerz, polewamy wcześniej przygotowaną czekoladą i dekorujemy truskawkami. Obok z musu truskawkowego małą łyżeczka robimy łezkę.
Smacznego :)

Dodaj komentarz