Obwarzanki z ciasta obgotowywanego

Obwarzanki z ciasta obgotowywanego

 

Mąka typ 550            800 g
Jaja                           400 g
Cukier puder               40 g
Masło/ margaryna       60 g
Białka jaj                     90 g
Gruba sól                    15 g

 

Opis procesu technologicznego:

  1. Mąkę przesiać.
    2.Jaja zdezynfekować, wybić, wymieszać z cukrem pudrem (40 g).
    3.Dodać tłuszcz, mąkę i zagnieść ciasto.
    4. Zbić wałkiem (jak ciasto zbijane).
    5. Podzielić na kęsy, uformować obwarzanki o średnicy ok. 2 cm.
    6. Obgotować uformowane wyroby przez 2-3 minuty, obsuszyć.
    7. Ułożyć na blachach, upiec w temperaturze 170°C.
    8. Wypieczone posmarować na gorąco rozbitym białkiem wymieszanym z cukrem pudrem i solą.

Obwarzanki 2 Obwarzanki

Dodaj komentarz