Piernik z orzechami

Piernik z orzechami

1 dag cukru na karmel
5-10 dag tłuszczu
5 jaj
25 dag cukru pudru
25 dag miodu
1 dag sody
1 op przyprawy do piernika
50 dag mąki pszennej
15 dag orzechów łuskanych

Sposób wykonania:

  1. Przyrządzić karmel.
    2. Tłuszcz utrzeć, dodawać kolejno żółtka, cukier, miód, sodę, karmel, przyprawy, ucierać, dodając po trochu połowę całej ilości mąki.
    3. Ubić pianę, wymieszać z utartą masą, dodając resztę mąki i pokrojone orzechy
    4. Przełożyć do formy natłuszczonej i wysypanej bułką tartą.
    5. Piec ok. 1 godziny w 170°C
    6. Upieczony piernik można przełożyć marmoladą i oblać polewą kakaową.

Piernik z orzechami

Dodaj komentarz