Pijana śliwka

Przepis przysłała Ania Tekieli z klasy 3TGA

Pijana śliwka

 Składniki:

biszkopt

1 szkl. cukru

½ szkl. mąki pszennej

½ szkl. mąki ziemniaczanej

5 jajek

2 łyżki kakao

2 łyżeczki octu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

masa ze śliwką

Suszone śliwki (5 dag)

300 g masła w temp. Pokojowej

250 g nutelli

100 ml wódki

 

bita śmietana

500 ml śmietanki 30%

3 łyżki cukru pudru

2 usztywniacze do śmietany (śmietan-fixy)

 

Sposób wykonania:

  1. Śliwki pokroić na mniejsze kawałki i namoczyć przez noc w wódce.
  2. Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier. Wbić po jednym żółtku, cały czas miksując.
  3. Mąki i kakao przesiać, dodać do masy jajecznej. Wymieszać wszystko szpatułką.
  4. Dodać proszek do pieczenia i ocet, wymieszać.
  5. Blaszkę o wymiarach 32×24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 40 minut w temperaturze 160˚C.
  6. Biszkopt wystudzić i przekroić wzdłuż na pół.
  7. Masło utrzeć na puch. Stopniowo dodawać nutellę. Do masy nutellowej dodać śliwki, wymieszać. Pomalutku wlewać pozostały po śliwkach alkohol, cały czas mieszając.
  8. Na pierwszy biszkopt wyłożyć masę nutellowo-śliwkową. Biszkopt jest dosyć wilgotny, ale można go dodatkowo nasączyć naparem z kawy. Przykryć drugim płatem ciasta.
  9. Zimną śmietankę, wraz z cukrem i usztywniaczami ubić na sztywno. Wyłożyć na wierzch ciasta, a całość obsypać kakao. Schłodzić. Na godzinę przed podaniem wyjąć z lodówki.

Pijana śliwka

Dodaj komentarz