Placek krucho-drożdżowy z truskawkami i rabarbarem

Ciasto krucho-drożdzowe z rabarbarem

Placek krucho-drożdżowy z truskawkami i rabarbarem

250 g truskawek
2 łodygi rabarbaru
500 g mąki pszennej
150 g masła
150 g cukru
2 żółtka
50 g świeżych drożdży
125 ml śmietany (18%)
Skórka z 1 cytryny

Kruszonka:

½ kostki margaryny
cukier wanilinowy
0,12 kg cukier kryształ
0,12 kg mąka

Przygotowanie:

Truskawki oczyszczamy i kroimy na grubsze plasterki, rabarbar oczyszczamy i obieramy ze skórki, również kroimy na grubsze plastry.

Mąkę przesiewamy na blat, dodajemy masło i siekamy przy pomocy noża, równocześnie mieszając je z mąką. Dodajemy cukier, żółtka, drożdże roztarte ze śmietaną oraz skórkę z cytryny. Zagniatamy ciasto, gdyby było zbyt gęste dodajemy odrobinę śmietany. Ciasto należy rozwałkować i umieścić w blaszce, którą wcześniej delikatnie smarujemy masłem i oprószamy mąką.

Na cieście, którym wypełniamy całą blachę, układamy wcześniej pokrojone truskawki oraz rabarbar i przygotowujemy kruszonkę.

Do miski przesiewamy mąkę przeznaczoną na kruszonkę, dodajemy cukier oraz margarynę. Całość rozcieramy, do momentu aż powstaną okruchy. Przygotowaną kruszonką obficie posypujemy górę ciasta.

Blaszkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłym miejscu do lekkiego wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni, ciasto pieczemy przez około 35-45 minut.

Dodaj komentarz