Rajski torcik z mandarynkami

Rajski torcik

Biszkopt:
4 szt                 jaja
0,12 kg            cukier
0,12 kg            mąka
1 łyżeczka       proszku do pieczenia

Białka ubić i utrwalić cukrem, dodać żółtka, delikatnie wymieszać, dodać mąkę i wszystko połączyć. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem i piec ok. 20 minut  w temp 170 st. C.

Krem pomarańczowy:
0,25 kg        masło
0,20 kg        cukier
0,25 l           śmietana 12%
2 szt            galaretki pomarańczowe
10 szt           mandarynek

Masło roztopić w garnku z cukrem i śmietaną, wsypać galaretki, wymieszać tak aby się rozpuściły. Odstawić do ostudzenia.
Mandarynki obrać i podzielić na fileciki, rozłożyć na upieczonym wystudzonym biszkopcie.
Mandarynki zalać kremem pomarańczowym, schłodzić ok. 1 godziny

Masa śmietanowa:
200 ml          kremówki
1 op            cukru wanilinowego
1 op              śmietan-fixu

Krem śmietankowy rozłożyć na warstwę kremu pomarańczowego. Na wierzchu rozłożyć herbatniki, udekorować mandarynkami.

1 paczka herbatników
1 paczka herbatników w czekoladzie np. „Maltanki”

Dodaj komentarz