Róże z ciasta francuskiego

Różyczki z jabłka w cieście francuskim

Składniki:
2 jabłka: zielone i czerwone
ciasto francuskie
łyżka cukru
cynamon
cukier puder

Wykonanie:
1. Sporządzić ciasto francuskie (ewentualnie zakupić gotowe).
2. Przygotować jabłka. Umyć, przekroić na połówki, usunąć gniazda nasienne. Pokroić w cieniutkie plasterki. Obgotować w wodzie z łyżką cukru około 5 minut. Wystudzić.
3. Ciasto francuskie podzielić na 4 długie paski.
4. Przygotowane plasterki jabłek układać poziomo wzdłuż pasków ciasta francuskiego, tak aby plasterki nakładały się w połowie na siebie i wystawały poza ciasto. Jabłka posypać cynamonem. Złożyć ciasto francuskie by przykryło jabłka do połowy, następnie zrolować i włożyć do formy na muffiny.
5. Wypiekać 15-20 minut w T= 220 oC.
6. Wyjąć róże z piekarnika, wystudzić. Zimne posypać cukrem pudrem.
7. Smacznego!

Dodaj komentarz