Sezamki

Sezamki 2 Sezamki

 

Składniki:
 210 g cukru
 210 g sezamu
 2 łyżki wody
 1 łyżka miodu (płynnego)

Sposób przygotowania:
1. Sezam wysypać na suchą patelnię i podprażyć (mieszając często), aż zrobi się złoty,(Uwaga: nie przypalić bo zrobi się gorzki) przesypać do miski.
2. Do  garnka wsypać cukier, dodać 2 łyżki wody i poczekać, aż się skarmelizuje (będzie złoty i płynny).
3. Do karmelu dodać miód i wymieszać łyżką.
4. Następnie dodać ostudzony wcześniej sezam i mieszać, aż się wszystko połączy.
5. Na arkusz papieru do pieczenia wylać masę sezamową, przykryć drugim papierem i energicznie rozwałkować na  grubość 1 cm (masa będzie tężała z każdą chwilą).
6. Jak masa przestygnie, natychmiast odkleić od pergaminu.
7. Pokroić dowolnie, pozostawić do całkowitego ostudzenia.

Dodaj komentarz