Tarta z malinami

Ciasto:
2 szkl. mąki
¾ szkl. Cukru pudru
1 cukier migdałowy
4 żółtka
200 g masła
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
250 g serka mascarpone
200 g śmietanki 30/36%
2 tabliczki białej czekolady

Dodatkowo:
maliny

Wykonanie ciasta:
1. Mąkę z proszkiem i cukrem pudrem przesiać, dodać sól, cukier migdałowy, masło i wszystko posiekać.
2. Zrobić kopczyk, a w nim dołek, do którego należy wybić żółtka.
3. Zagnieść ciasto, włożyć do zamrażarki na 30 min.
4. Po tym czasie wyjąć i rozwałkować na kształt brytfanki.
5. Wyłożyć ciastem formę wysmarowaną masłem i wysypana bułka tartą.
6. Piec do zrumienienia przez 20-25 min. w temperaturze 180˚C.

Wykonanie kremu:
1. Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej.
2. Dodać ją do serka mascarpone, energicznie wymieszać tak, aby masa była gładka (bez grudek).
3. Śmietankę ubić na sztywno, połączyć ją z mascarpone i delikatnie wymieszać (można dodać odrobinę soli).
4. Krem wyłożyć na wystudzone ciasto, ułożyć na nim maliny i wstawić do lodówki, aby stężało.

 

Tarta z malinami

Dodaj komentarz