Tarta ze szpinakiem

Tarta ze szpinakiem

Składniki:
Ciasto:
200 g mąki pszennej
100 g miękkiego masła
1/3 szklanki ciepłego mleka
1 małe jajko
szczypta soli

Nadzienie:
150 g szpinaku
2 piersi z kurczaka
mozarella
6 suszonych pomidorów
1 cebula
3 ząbki czosnku
oliwki
sól, pieprz
masło do smażenia

1. Do miski wsypać mąkę, dodać masło, jajko, sól oraz stopniowo dodawać ciepłe mleko. Ciasto wyrobić aż do dokładnego połączenia się składników, uformować w kulę, włożyć do miski, przykryć ściereczką
i włożyć do lodówki na co najmniej godzinę.
2. Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować na podsypanym mąką stole i wyłożyć na wysmarowaną delikatnie masłem formę. Ciasto delikatnie docisnąć do formy, żeby nie było pęcherzyków powietrza i ponakłuwać widelcem, żeby podczas pieczenia się nie wybrzuszyło.
3. Ciasto piec 10 minut w temp. 2000C.
4. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażyć, aż cebula się zeszkli. Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek
i pokrojone oliwki. Chwilę przesmażyć i dodać szpinak. Doprawić solą
i pieprzem. Smażyć tak długo, aż szpinak będzie gotowy. Odparować, żeby nie było za dużo wody.
5. Na drugiej patelni usmażyć pokrojonego w kostkę kurczaka doprawionego solą i pieprzem, dodać mozarellę, a następnie wrzucić do szpinaku. Wszystko razem mieszamy, zestawiamy z ognia i dodajemy pokrojone w kostkę pomidory.
6. Farsz wykładamy na podpieczoną tartę.
7. Tartę pieczemy jeszcze 30 minut w temperaturze 2000C.

Dodaj komentarz