Tort biszkoptowy z bitą śmietaną i owocami

Prezentujemy tort biszkoptowy z bitą śmietaną i owocami wykonany przez Dominika Kapiewicza na kursie cukierniczym.

Serduszko biszkoptowe z bitą śmietaną

Składniki:

Biszkopt
6 jaj
0,18 kg cukier
0,18 kg mąka

Krem z bitej śmietany
1 litr śmietana 30%
0,10 kg cukier puder
4 łyżeczki żelatyny
4 łyżki zimnej wody
Owoce np. truskawki, brzoskwinie, kiwi

1). Białka ubić, utrwalić cukrem, dodać żółtka-wymieszać. Mąkę przesiać. Dodać do ubitej masy i delikatnie wymieszać. Piec w  temperaturze 170˚C ok. 20- 30 minut.
2). Żelatynę upłynnić.
3). Śmietankę schłodzić ok. 20 minut – ubić, utrwalić rozpuszczoną żelatyną, dodać cukier puder.
4). Upieczony biszkopt naponczować, przekładać kremem śmietanowym i owocami pokrojonymi w kostkę.
5). Wierzch tortu udekorować pozostałym kremem i owocami, można udekorować boki podłużnymi biszkoptami i przewiązać dekoracyjnie wstążką.

Dodaj komentarz