Tort Fedora

Tort Fedora

Wafle okrągłe 1op

MASA CZEKOLADOWA
cukier 0,60 kg
woda 0,32 ml
ocet 3% 7 ml
kakao 0,075 kg
masło 0,60 kg
 jaja 2 szt

MASA ORZECHOWA
kasza manna 0,10 kg
mleko 250 ml
cukier puder0,15 kg
cukier wanilinowy 1 szt
orzechy  0,10 kg

ELEMENTY DEKORACYJNE:
orzechy mielone

WYKONANIE:
MASA CZEKOLADOWA
Z cukru, wody i octu ugotować syrop „do nitki” wsypać kakao, starannie rozmieszać. Do gorącej masy dodawać po trochę masła, ucierając. Gdy masa będzie letnia dodać żółtka, cukier i dalej ucierać na pulchną masę. Masę pozostawić w zimnym miejscu do ostygnięcia, często mieszając. Masę podzielić na połowę.

MASA ORZECHOWA
Kaszę mannę rozkleić na mleku. Orzechy zmielić. Do zimnej kaszy dodać zmielone orzechy, cukier do smaku (wanilinowy) i dobrze utrzeć.

Wafel posmarować 1/2 masy czekoladowej, przykryć waflem i przycisnąć. Na wafel nałożyć masę orzechową, wyrównać, przykryć waflem, nałożyć masę czekoladową. Posypać zmielonymi orzechami.  

Dodaj komentarz