Tort Rafaello

Uczniowie klasy 2TG  pod opieką pani mgr Agnieszki Komorowskiej w ramach zajęć na pracowni gastronomicznej upiekli tort Rafaello.

Poniżej został zamieszczony przepis:

Składniki
Biszkopt (tortownica 21 cm):
4 jajka,1/2 łyżeczki płaskiej proszku do pieczenia, 4 łyżki stołowe cukru,4 kopiaste łyżki mąki,1 cukier waniliowy,1/2 łyżeczki octu winnego.

Krem;1/2 l śmietany kremówki(36%),1 cukier waniliowy,2 śmietany śnieżka,10 dag wiórek kokosowych, 2 białe czekolady , 1 wafelek czekoladowy np: grzesiek
Dekoracja: 1 gorzka czekolada lub/i cukierki typu rafaello

Biszkopt:

Z białek ubić pianę ,dodać cukier i cukier waniliowy. Dobrze ubić mikserem. Dodać żółtka ,dalej ubijać .Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Piec w temp.180 stopni ok. 35 min.

Krem: Czekoladę rozpuścić w małej ilości śmietany. Pozostałą śmietanę ubić z cukrem waniliowym i śniezka. Dodać ostudzoną czekoladę. Dokładnie zmiksować. Dodać wiórki kokosowe i starty na tarte o dużych oczkach wafelek. Dokładnie wymieszać.

Biszkopt przekroić na 3 części, przełożyć masą. Troszkę masy zostawić na  wierzch. Zetrzeć gorzką czekoladę, posypać.

Smacznego!

Zdjecie

Dodaj komentarz