Uczniowie dzielą się przepisami :)

Uczniowie klasy 2TG w ramach pracowni gastronomicznej pod opieką pani Agnieszki Komorowskiej wykonali biszkopt czekoladowy z masą kokosową.

Życzymy smacznego!

 

Biszkopt czekoladowy z masą kokosową

 Ciasto;

8 szt          jaja
0,20 kg     mąka
0,24 kg     cukier
0,04 kg     kakao

Sposób wykonania;

Białka ubić , utrwalić cukrem, dodać  żółtka, wymieszać, dodać przesianą mąkę z kakao, formę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto i upiec w temp 1750C ok. 20 minut.

 Masa;

½ l mleko
0,10 kg cukier
0,20 kg kokos
1 cukier wanilinowy
250 g masło
1 słoiczek dżemu jagodowego

Sposób wykonania;

Mleko zagotować i wsypać kokos, gotować do odparowania, dodać cukier i masło i wszystko podsmażyć.

 Polewa;

150 g cukier puder
150 g masło lub margaryna
40 g kakao
wrząca woda

Sposób wykonania;

Cukier puder i kakao przesiać, masło rozpuścić dodać cukier i kakao, ucierać, dodać wodę.

Biszkopt przekroić, posmarować połową dżemu, wylać ciepły kokos i przykryć drugim biszkoptem. Wierzch posmarować drugą częścią dżemu i polać polewą czekoladową. Można udekorować wg własnego uznania (grupa udekorowała płatkami migdałowymi).

20170113_141424 20170113_141428

Dodaj komentarz