Wielkanoc po krakowsku

Jajo w  szynce  parmeńskiej, pasztet z królika z żurawiną, jajo ukryte w krabowej pierzynce – to tylko kilka oryginalnych potraw przygotowanych przez naszych uczniów na  tegoroczną wystawę „Wielkanoc po krakowsku”. Wśród  zielonych  wysepek rzeżuchy i bukszpanu mogliśmy oglądać symbole  Świąt Wielkanocnych: baranki, jajka, chrzan, ciasta i wspaniałe  wędliny – symbol płodności i dostatku. Wielkanoc, tak jak Boże  Narodzenie, ma swoje specjały kulinarne. Są to z  pewnością mazurki, żurek, biała kiełbasa, ćwikła z chrzanem, pasztety i szynki wędzone w jałowcowym dymie. Nie  zabrakło ich na  tegorocznej wystawie. Uczniowie stanęli na  wysokości  zadania i zaprezentowali pełnię swoich talentów, umiejętności i pomysłów. Potrawy, wypieki, desery były otoczone pięknymi wiosennymi aranżacjami i oryginalnymi dekoracjami. Wszystko było smakowite, kolorowe i pachnące. Na stołach znalazły się także wypieki naszych szczególnych gości – uczniów z zaprzyjaźnionych szkół z Portugalii oraz Hiszpanii.

Serdeczne  podziękowania należą się opiekunom praktyk, mistrzom, którzy szkolą uczniów, pozwalają im „rozwinąć skrzydła” i zaprezentować się od najlepszej strony. Dziękujemy wszystkim Znamienitym Gościom, którzy przybyli na nasze święto. Kto nie spróbował wyśmienitych potraw, ten stracił szansę na „ucztę smaków”. Kto nie  widział wystawy, ten ma  szansę doświadczyć jej wirtualnie. Zapraszamy do obejrzenia  bogatej galerii fotografii. Niech będą inspiracją do przygotowania wielkanocnego menu.
                                                                                                                   M.B.

 

A oto  nagrodzeni w tegorocznej edycji „Wielkanocy po krakowsku”

potrawy gastronomiczne – ZAKŁADY PRACY
1KC Natalia Walczuk i Jakub Bochenek
STOŁÓWKA SĄD OKRĘGOWY KR.
„Rolada a’la zielone jaja”

potrawy gastronomiczne
3TG Marta Zając, Elżbieta Oliwa i Ewelina Ligas
„Jaja faszerowane”

 wyroby cukiernicze – ZAKŁADY PRACY – ex aequo
2 E Monika Światłoń
CUKIERNIA SŁODKI WIERZYNEK
„Mazurek”

3 PI Paulina Goraj i Weronika Goraj
CUKIERNIA CICHOWSCY
„Wielkanocne jajo”

wyroby cukiernicze
2 TGA Edyta Frankiewicz i Paulina Filipowska
Tort wielkanocny”

wyroby wędliniarskie – ZAKŁADY PRACY – ex aequo
2 GW Krystian Bator, Dawid Gdula, Dawid Matys i 1 EW Konrad Siudek
WYRÓB WĘDLIN LISIECKICH BARBARA CZEKAJ
Wędzonka wielkanocna” 

1 EW Grzegorz Zalarski, Szymon Nędza i Wojciech Tekieli
PRZETWÓRSTWO MIĘSNE PŁATEK s.j. p. J. ZALARSKI
Wędzonka wielkanocna”

 wyroby piekarskie – ZAKŁADY PRACY
3 PI Kamil Poprawa
PIEKARNIA ŁYSA GÓRA p. TROJAN

dekoracja stołu
2 TGK Jakub  Drewniak, Grzegorz Góralik i Grzegorz Żołyński
„Świąteczna dekoracja stołu”

                                                                                     GRATULUJEMY !

DSC_0087  DSC_0089  DSC_0091  DSC_0092  DSC_0093  DSC_0096  DSC_0099  DSC_0100  DSC_0101  DSC_0102  DSC_0105  DSC_0106  DSC_0108  DSC_0111  DSC_0112  DSC_0113  DSC_0115  DSC_0116  DSC_0117  DSC_0118  DSC_0119  DSC_0120  DSC_0122  DSC_0123  DSC_0124  DSC_0126  DSC_0127  DSC_0129  DSC_0131  DSC_0133  DSC_0135  DSC_0136  DSC_0137  DSC_0139  DSC_0141  DSC_0142  DSC_0146  DSC_0147  DSC_0148  DSC_0104

Dodaj komentarz