Wieprzowina w musztardzie

Wieprzowina w musztardzie

Składniki:
oliwa lub olej 20 cm3
polędwiczki 2 szt.
sól i pieprz do smaku
musztarda Dijon 150 g
szalotka 1-2 szt.
białe wino 250 cm3
śmietanka 250 cm3
posiekany rozmaryn 2 łyżki

Sposób wykonania:
1. Rozgrzać piekarnik do 180˚C. Nasmarować brytfannę olejem. Mięso posolić i popieprzyć, posmarować musztardą. Włożyć do brytfanny i wlać do niej 125 cm3 . Piec przez ok. 1,5 godziny (jeśli woda wyparuje, dolać).
2. Wyłożyć mięso na półmisek i trzymać w cieple.
3. Szalotkę drobno pokroić, a następnie usmażyć. Zdeglasować białym winem i wygotować płyn do połowy. Wymieszać ze śmietanką, dodać rozmaryn i zredukować do gęstości sosu. Sprawdzić smak. Pokroić mięso i polać sosem.

Porcja powinna ważyć 100 g.

Dodaj komentarz